Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Biblioteksmöbler - Den kompletta guiden


 

När det gäller biblioteksinredning är det avgörande att välja funktionella och kreativa biblioteksmöbler som hjälper till att skapa en inspirerande miljö.

På Lammhults Biblioteksdesign har vi designat prisbelönta folkbibliotek, akademiska bibliotek, skolbibliotek (lärcentra), företagsbibliotek och specialiserade miljöer i snart ett sekel. Vi samarbetar med ledande arkitekter, formgivare, bibliotekarier och andra yrkesverksamma om design och funktionalitet och anpassar alltid våra tjänster till det enskilda projektet.

Våra duktiga arkitekter och inredare genomför projekt i alla storlekar. I alla designprocesser använder vi vår mångåriga erfarenhet och expertis för att komma fram till innovativa och kreativa lösningar som gör varje biblioteksbesök till ett nöje.

På vår hemsida hittar du inte bara en värld av inspiration – du hittar också alla våra nätbutiksprodukter. Dessa produkter har en kort leveranstid och kan kännas igen på att de har prisangivelser och varukorgssymbol. Det är möjligt att köpa nätbutikens produkter direkt på vår hemsida.

Den här artikeln kommer att svara på några av de vanligaste frågorna om biblioteksmöbler. Från hyllsystem till skyltning går vi igenom olika aspekter av biblioteksinredning och hjälper dig att fatta rätt beslut.

 

Hyllsystem

 

Ett avgörande steg mot att skapa ett funktionellt, organiserat och visuellt tilltalande bibliotek är att välja rätt hyllsystem. På Lammhults Biblioteksdesign erbjuder vi innovativa hyllsystem som är anpassade till bibliotekens unika behov. Våra mångsidiga och väletablerade hyllsystem som 60/30, Uniflex och Lingo hjälper till att optimera bibliotekets förvaringskapacitet, förbättra användarupplevelsen och skapa rum som inspirerar till utforskning och upptäckter.

Våra runda hyllsystem som 60/30 Klassisk Rund hyllsystem och Lingo Rund hyllsystem utmanar den klassiska bibliotekslayouten, eftersom de runda formerna bidrar till kreativitet och möjliggör lugn och avkoppling.

Våra bokhyllor för bibliotek erbjuder den perfekta balansen mellan funktionalitet, flexibilitet och estetik och är utformade för moderna biblioteks behov. Oavsett om du vill optimera ditt befintliga bibliotek eller står inför utmaningen att utforma ett nytt projekt, uppfyller våra hyllsystem dina unika krav på dina biblioteksmöbler.

 

> Se alla hyllsystem

 

 

60/30 Klassisk Rund hyllsystem (École Nationale des Ponts et Chaussées, Champs sur Marne, Frankrike)

60/30 Klassisk Rund hyllsystem (École Nationale des Ponts et Chaussées, Champs sur Marne, Frankrike)

 

 

Diskar och sökstationer

 

Biblioteksdiskar och sökstationer är integrerade komponenter i ett välfungerande bibliotek. De ger tillgång till information, personlig rådgivning och självbetjäning – allt med målet att optimera biblioteksupplevelsen. De fungerar som samlingspunkter i biblioteket och är bland det första besökarna möter, samtidigt som de hjälper till att minska väntetiderna och öka servicegraden.

Våra diskar finns i olika typer och höjder och kan anpassas till ergonomiska och praktiska förhållanden. Till exempel har vår Info Pod-diskar och Inform-diskar höjdjusterbara alternativ som uppfyller hälso- och säkerhetskrav för biblioteksmöbler.

Sökstationer som Flatline och Inform placeras ofta nära biblioteksdiskarna och är utformade med användarvänliga gränssnitt och en minimalistisk design. De hjälper användare med självbetjäningsuppgifter som bokåterlämning och lokalisering av specifika delar av biblioteket. På liknande sätt gör skyltning och återlämningsfack också att besökare kan navigera runt själva, vilket frigör personal för andra uppgifter.

 

> Se fler diskar och sökstationer 

 

 

Inform disk (INDsé skolbibliotek, Bastogne, Belgien)

Inform disk (INDsé skolbibliotek, Bastogne, Belgien)

 

 

 

Bokvagnar

 

Bokvagnar är oumbärliga för bibliotekets logistik. De är viktiga redskap för att transportera böcker och annat material och används också ofta som effektiva återlämningspunkter. De hjälper bibliotekspersonalen att göra böckerna tillgängliga för alla besökare.

Våra bokvagnar finns i många olika färger och material som matchar övrig biblioteksinredning. Bokhyllor som Öland XL och Gotland XL kan till och med fungera som flyttbara minibokhyllor. När du väljer en bokvagn till biblioteket är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som storlek och kapacitet, manövrerbarhet, hållbarhet, konstruktion och ergonomi.

Halland, Ergoline, Crossrunner och Ørestad är några av våra vanligaste enkelsidiga bokvagnar som används i biblioteken. De har flera hyllplan eller nivåer för att organisera och transportera böcker, och har ofta ergonomiska handtag, lätta hjul och en kompakt, ren design som gör dem lätta att flytta runt i trånga utrymmen.

Dubbelsidiga bokvagnar är exempelvis Gotland och Ven. De erbjuder ökad förvaringskapacitet genom att ha hyllplan på båda sidor av vagnen. Den dubbelsidiga designen möjliggör effektiv transport och förvaring av ett större antal böcker samtidigt som den är mycket kompakt.

 

> Se fler bokvagnar och återlämningsfack

 

 

Halland bokvagn (Rosengårdsskolan, Malmö, Sverige)

Halland bokvagn (Rosengårdsskolan, Malmö, Sverige)

 

 

 

Exponerings- och förvaringsmöbler

 

Exponerings- och förvaringsmöbler är biblioteksmöbler som kan användas för att visa utvalda produkter, främja specifika kollektioner och skapa visuellt stimulerande miljöer. På Lammhults Biblioteksdesign erbjuder vi allt från små podier till stora utställnings- och förvaringsmöbler som kan användas var som helst i biblioteket för presentationer och information. Många av exponerings- och förvaringsmöblerna finns också med hjul för att öka flexibiliteten.

Podier är perfekta för att skapa små och stora öar i biblioteket. Några av våra podier kan till och med användas som en 3-i-1-lösning, till exempel Maria podium och tråg som fungerar för både exponering, förvaring (med eller utan avtagbar topplatta, som inkluderar ett tråg) och som sittplatser. Podierna kan kombineras med olika exponeringsställ för att framhäva böckerna.

Ella och Say "A" mobila exponerings- och förvaringsmöbler är några av våra populära A-displayer med frontexponering som är idealiska för öppna områden eller entrépartier, medan vårt breda utbud av exponeringstorn är den perfekta lösningen för synlig och vacker utställning av romaner, pocketböcker och andra medier. Exponeringstorn som Labyrinth och Oslo är användbara för både förvaring och exponering, medan Stockholm, Quattro och Cube visar böcker och tidskrifter på ett enkelt men attraktivt sätt.    > Se alla exponerings-och förvaringsmöbler

 

 

Say "A" mobil exponering (Sala Stadsbibliotek, Sverige)

Say "A" mobil exponering (Sala Stadsbibliotek, Sverige)

 

 

 

Boktråg

 

Boktråg spelar en avgörande roll för att hjälpa besökarna till utbudet av böcker och andra medier i biblioteket. De låter dig bläddra och utforska böcker efter kategori, genre eller ämne, vilket gör det lättare att hitta intressanta titlar. Samtidigt hjälper de till att maximera bibliotekets kapacitet och upprätthålla en snygg och välkomnande miljö bland andra biblioteksmöbler.

Sara och Anette är några av våra populära flyttbara boktråg med god tillgänglighet. Sara finns i både raka och runda utföranden i olika höjder och färger för att skapa flexibla lösningar för bibliotekets inredning. Malmö AV-väljarfack är lämplig för musik, filmer och ljudböcker och gör det enkelt för besökare att bläddra och välja sina favoriter.

Våra bilderbokstråg för barn och tråg med vilda djur-tema är skräddarsydda för de yngsta. Ha kul med Dilly, Gordon, Elna, Elof, Ture eller Leopold! Djuren tillför en lekfull atmosfär till biblioteket och stöder samtidigt ett naturinspirerat tema. Några av våra andra barntråg är Lill-Claus, Stor-Claus och Anette, som alla är utformade med lägre höjder, färgglada ytor och lättillgängliga hyllplan för att engagera barnen och uppmuntra självständig användning.

 

> Se fler tråg

 

 

Sara tråg

Sara tråg

 

 

 

Sittmöbler

 

Det är viktigt att biblioteken kan erbjuda lämpliga sittplatser i tillräckligt antal. Det kan vara allt från mysiga läshörnor och områden med tidskrifter och tidningar till studiemiljöer med lugn och fokus samt barnområden för lek och lärande.

Vi har ett brett urval av sittmöbler för bibliotek, inklusive stolar, fåtöljer, soffor och puffar. Snygga biblioteksstolar och mjuka sittmöbler skapar bekväma sittplatser, och våra egna  biofilinspirerade trädstubbar Floki, Ragnar, Bjorn och Rollo ger en rolig touch till inredningen samtidigt som de stöder ett naturinspirerat tema.

Behöver du kanske en paus? Oroa dig inte – HabiCave och Luna ljudmöbel fungerar som ett rum i rummet för tysta och privata ljudupplevelser.

Plastmöbler från Plust och Magis kan användas både inomhus och utomhus, till exempel Proust fåtölj, Gumball Junior soffa och mer lekfulla möbler som Puppy och Trioli. Dessutom har vi ett brett urval av sittkuddar såsom Olivia och Eva. Använd en kuddvagn för enkel transport och förvaring.

 

> Se fler sittmöbler

 

 

Senso modulsoffa, Fora Form

Senso modulsoffa, Fora Form

 

 

 

Barnmöbler

 

Kärleken till bibliotek börjar i tidig ålder.

När bibliotekslayouten och biblioteksmöblerna är varierad och lekfull blir barn i alla åldrar mer stimulerade att läsa. Vi älskar att göra olika typer av barnmöbler speciellt utformade för bibliotek och andra lärandemiljöer. Barnmöbler, där rolig design, smarta funktioner, gedigen konstruktion och bra materialval kombineras med omsorg och eftertanke.

För att inspirera de små att fortsätta komma tillbaka till biblioteket för att lära och leka är det viktigt att barnbiblioteket är färgrikt och spännande. Vi använder olika färger, rolig grafik och lekfulla möbler för att skapa den rätta atmosfären som barnen gillar.

Våra barnmöbler innehåller allt från mjuka sittmöbler som grottmöbler, husdjur, naturinspirerade puffar och bekväma kuddar till djurinspirerade tråg och andra roliga barnmöbler.

Med andra ord: vi gör möbler för barn på barnens villkor.

 

> Se fler barnmöbler

 

 

Barnens bibliotek (Tongeren bibliotek, Belgien)

Barnens bibliotek (Tongeren bibliotek, Belgien)

 

 

 

Skyltnings- och exponeringslösningar

 

I bibliotekets omfattande samling av böcker, resurser och olika utrymmen behövs effektiv skyltning för att navigera runt. Skyltning hjälper besökare att snabbt hitta zoner, avdelningar eller specifika resurser som de letar efter. Genom att placera skyltar strategiskt på utvalda platser runt biblioteket låter man besökare enkelt navigera mellan biblioteksmöbler och hyllor, finna studieområden, toaletter eller specialsamlingar. Bra skyltning minskar förvirring, förebygger frustration och förbättrar den övergripande besöksupplevelsen.

Vi erbjuder också mindre exponeringslösningar som hjälper till att vägleda biblioteksbesökarna. Våra displaylösningar inkluderar exponeringslister som Woody och Sharp, designade exponeringslister som On a Green Twig samt fristående skyltställ av akryl eller stål som Owl. Exponeringslösningarna kompletterar varandra fint och kan användas tillsammans eller var för sig.

 

> Läs mer om skyltning och exponeringslösningar

 

 

Akryl skyltställ

Akryl skyltställ

 

 

 

Zoner och teman

 

Vi har gjort det möjligt att designa dina drömmars bibliotek genom att samla några av våra populära produkter i olika zoner och teman.

Precis som ett bibliotek har olika avdelningar med olika behov har vi delat in våra bästsäljare i olika zoner och teman på vår hemsida. Till exempel i "Barnzonen" kan du gå på jakt mellan färgglada och funktionella biblioteksmöbler och tillbehör till barnbiblioteket, och under temat "Inspirerad av naturen" sätter vi naturinspirerade produkter i spel.

Vi har också säsongsteman som gör att du kan dekorera biblioteket efter årstiderna - vinter, vår, sommar eller höst.

 

> Bli inspirerad av alla våra zoner och teman

 

 

Black library (Dokk1, Aarhus, Danmark)

Black library (Dokk1, Aarhus, Danmark)

 

 

 

Biofil biblioteksdesign

 

Vi tar in naturen i biblioteket!

Syftet med biofil biblioteksdesign är att främja välbefinnande och produktivitet genom att möta vårt medfödda behov av att omge oss med naturen. Forskning har visat att exponering för naturliknande element och material kan minska stress, förbättra humöret och öka kognitiv funktion.

Genom att integrera naturinspirerade produkter, grafik, naturligt ljus och naturliga material och mönster i våra projekt kan biblioteken hjälpa till att framkalla en känsla av lugn och avkoppling.

Se våra naturinspirerade biblioteksmöbler för biblioteket.

 

> Läs mer om biofil biblioteksdesign

 

 

Biofil biblioteksdesign (Herning bibliotek, Danmark).

Biofil biblioteksdesign (Herning bibliotek, Danmark).

 

 

 

Återbruk och certifieringarÅterbruk av biblioteksmöbler är inte bara en trend, utan ett ansvarsfullt val som bidrar till att gynna miljön, öka besökarnas och personalens välbefinnande och bidra positivt till samhället som helhet. På Lammhults Biblioteksdesign erbjuder vi ett brett utbud av certifierade möbler designade speciellt för bibliotek. Vi gör också vårt bästa för att erbjuda biblioteksprodukter som kan demonteras i slutet av sin livslängd och enkelt sorteras och återvinnas.

FSC 

Vi arbetar för att öka andelen hållbara träråvaror i våra produkter och därmed stödja ett hållbart skogsbruk med våra FCS-märkta produkter. Som företag har vi investerat i ett CoC Multi-site-certifikat, vilket gör det möjligt för oss att dokumentera att vi erbjuder trä från hållbart skogsbruk.

 

 

> Läs mer om hållbarhet

 

 

Återvunna möbler (Verrieres Le Buisson bibliotek, Frankrike)

Återvunna möbler (Verrieres Le Buisson bibliotek, Frankrike)

 

 

 

Färg- och materialval 

 

Färg- och materialval spelar en viktig roll i biblioteksinredning och bidrar till stämningen och funktionaliteten i ett rum. Vi erbjuder många lösningar för att möta unika designpreferenser och krav för att förvandla ditt bibliotek till en inbjudande och inspirerande plats att vara.

Lackerat stål är ett slitstarkt och mångsidigt material som lämpar sig för moduluppbyggda produkter som exempelvis hyllsystemet 60/30. Faner är ett populärt materialval för att skapa ett vackert och naturligt utseende och är tillverkat av tunna ark från äkta trä, som exempelvis används till vår bokvagn i Halland. Melamin är ett hållbart och kostnadseffektivt konstmaterial som ofta används i biblioteksmöbler såsom Maria exponeringspodium och tråg. Dessutom har vi tråg i plywood inspirerade av vilda djur, vilket erbjuder utmärkt styrka och stabilitet, medan våra plastmöbler som Puppy är ett billigare alternativ som är lätt att underhålla och också håller i många år.

Färger är avgörande för att skapa visuellt tilltalande och engagerande rum. Våra produkter finns i många olika färger för att passa dina individuella designpreferenser. Utforska våra färgglada möbelalternativ för de enskilda produkterna.

Vi håller oss uppdaterade om färgval och material som matchar bibliotekstrender runt om i världen.

 

> Läs mer om material och mönster

 

 

Val av olika material och färger

Val av olika material och färger

 

 

 

Eurobib Direct: Din nätbutik för biblioteksprodukterVisste du att du kan köpa biblioteksmöbler direkt i vår nätbutik?

Vi vill att våra kunder ska ha tillgång till det allra bästa. Eurobib Direct är alla våra nätbutiksprodukter som finns på vår hemsida och innehåller ett stort urval av biblioteksmöbler kända för sin goda kvalitet och innovativa design.

Vår nätbutik erbjuder allt från mångsidiga hyllsystem och bekväma sittmöbler till iögonfallande exponerings- och förvaringsmöbler och roliga och praktiska tillbehör som uppfyller bibliotekens unika behov och krav.

Våra nätbutiksprodukter kan köpas direkt på vår hemsida och kan kännas igen på att de har prisangivelser och varukorgssymbol.

 

 

 

 

 

Kontakt och support

 

Vi är här för att hjälpa dig.

Om du har några frågor, behöver ytterligare produktinformation eller behöver hjälp med ditt köp är vår kundtjänst redo att hjälpa dig. Ring oss eller skicka e-post så hjälper vi dig med råd och vägledning för att fatta rätt beslut och välja de lösningar som passar dig och ditt bibliotek.

 

> Kontakta oss