Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Biofil biblioteksdesign - Material och mönster

Naturmaterial, texturer och mönster

En väl genomförd biofil design kan uppnås genom att utnyttja naturmaterial, naturliga landskap och att ordna biblioteket efter vad som "redan finns". Naturmaterial, texturer och mönster med rötter i naturen kan framkalla mycket kraftfulla känslomässiga reaktioner.

Trä ingår till exempel i flera av våra projekt, vilket utnyttjar estetiken och värmen från naturinspirerade material. Träets former och mönster arbetar i unik samklang med biofil biblioteksdesign och har dessutom har en lång livslängd.

Naturmaterial kan vara särskilt stimulerande och motverka stress och andra psykiska besvär. Till viktiga naturmaterial hör, förutom trä, bland annat sten, ull, bomull och läder som används i ett brett utbud av produkter, möbler och tyger till biblioteket.

 

Naturmaterial och landskap

Väggar, golv, tak och trappor utgör huvuddelen av bibliotekets ytor. Trä är ett självklart materialval när det gäller att införliva biofil design i inredningen. Detta mångsidiga material kommer från naturen, där det finns en direkt hänvisning till den naturliga miljön, samtidigt som det har ett modernt och hållbart utseende.

Med sitt estetiska uttryck samt sina mjuka och organiska former har trä en varm och lugnande effekt. Ofta är träets naturliga struktur och organiska former det första man lägger märke till när man går in i biblioteksbyggnaden. Människans hjärna associerar omedvetet trämaterial till levande träd utanför, och levande träd till liv och natur, vilket skapar en avslappnad och stressreducerande reaktion.

I flera av våra biblioteksprojekt där vi har ansvarat för den kompletta inredningen kommer det biofila landskapet tydligt till uttryck genom byggnadsarkitektur baserad på trä.

Nord-Odal bibliotek, Norge

Nord-Odal bibliotek, Norge

 

Nord-Odal bibliotek i Norge

Detta ståtliga och imponerande bibliotek i Nord-Odal i Norge bygger på ett naturligt trälandskap med träets organiska former och mjuka kurvor som den dominerande faktorn.

 

 

 

Bibliotek med varma trämaterial

Bokhyllor och studiebord i trä ger en vacker och varm kontrast till resten av byggnaderna på Wateringen bibliotek i Holland respektive Esbjergs sjukhus i Danmark med association till friluftsliv. Rummen är upplysta av naturligt dagsljus, medan gröna möbler stödjer den biofila miljön ytterligare.  

Wateringen bibliotek, Holland

Wateringen bibliotek, Holland

Esbjergs sjukhus, Danmark

Esbjergs sjukhus, Danmark

 

 

 

Biofil arkitektur

Träets mjuka och organiska former på Nesoddens bibliotek i Norge och Calgary bibliotek i Kanada ger den biofila designen en unik prägel som också bidrar till lång livslängd.

Nesodden bibliotek, Norge

Nesodden bibliotek, Norge

Calgary bibliotek, Kanada

Calgary bibliotek, Kanada

 

 

Airleaf

Airleaf

 

 

Naturinspirerade mönster

Löv, träfibrer och snöflingor är några exempel på fraktala mönster i naturen. Fraktaler skapas av upprepade mönster i naturen, som kan vara både stora och små, där den enskilda delen representerar helheten.

Fraktaler har visat sig ha en lugnande effekt och det finns oändliga möjligheter att använda dem i biblioteksinredning – från väggdekorationer till naturinspirerade bakgrunder. Fraktalmönster ger dimension och djup och hjälper till att göra biblioteket till en mer inbjudande plats att vara på.

Känn gräset under fötterna eller se de vackra snöflingorna... Det finns många sätt att använda de naturinspirerade mönstren till biblioteket!

 

West Norwood, Storbritannien

West Norwood, Storbritannien

Federala parlament, Belgien

Federala parlament, Belgien

Airflake

Airflake

 

 

 

 

Tyger och textilier baserade på naturen

En av naturens mest imponerande aspekter är de olika texturerna, nyanserna och färgerna, där inget är det andra likt. Medan skandinavisk design är känd för sitt rena och enkla utseende, är naturen känd för variation.

I våra inredningslösningar använder vi ofta olika tyger som innehåller mer än man kan se med blotta ögat. Ett tygprov kan till exempel se blått ut, men ser man efter noga kan det även innehålla färgerna rosa, lila och grönt. Precis som i naturen kan det överraska!

Många av våra tyger och textilier ser ut och känns som element och ytor i naturen, bland annat sten, jord och sand. De kan vara grova eller släta, hårda eller mjuka.

När vi designar biofila miljöer för bibliotek är det viktigt att tyger och textilier matchar det övergripande temat och de övriga biblioteksmöblerna för att framkalla positiva reaktioner där besökaren kan känna samklang med naturen. Vi överväger noggrant vilka tyger och textilier som ska användas i varje enskilt projekt.

Mönstrat tyg med illustrationer av löv på stol.

Olika tygprover i flera färger med koppling till naturen.

Grov och ojämn struktur gör att ytan under djuren verkar äkta.

Slät och hård yta ser ut som äkta sten.

 

 

På samma sätt bidrar tyger som Oceanic från Camira också med biofila egenskaper till biblioteket genom att omfamna naturen i dess mest hållbara form. Oceanic är ett tyg som fötts ur SEAQUAL INITIATIVE, designat för att bekämpa marin plastförorening och uppnå en avfallsfri miljö. Det är helt och hållet skapat av återvunnen plast - från skräp som flyter omkring i våra hav, som används för att tillverka SEAQUAL®-GARN, till flaskor som slängs och är avsedda för deponi.

Oceanic är ett exempel på ett tyg med hållbart fokus, som vi har många fler av i vårt sortiment. Detta är något som är viktigt för oss när vi arbetar med hållbar biblioteksdesign.

 

 

Mer hållbara och certifierade material:

 

 

Andra projekt

 

 

Fler biofila teman

 

 

 

 

Behöver du hjälp?

Vi hjälper till med biofil design som stödjer vårt medfödda behov av att vara en del av naturen.

Om du har ett pågående eller kommande projekt som du vill ha vår hjälp med är du välkommen att kontakta oss.

 

> Kontakta oss

 

 

 

 

 

Se också vår broschyr

Vi har samlat inspirationsprojekt och teman om biofil biblioteksdesign i en broschyr.

Få den samlade överblicken.

 

> Ladda ner broschyr