Biofil biblioteksdesign - Naturligt ljus
Ljus
När vi tar oss an nya projekt vill vi vara så trovärdiga och lojala mot biblioteksrummets arkitektur som möjligt genom att arbeta utifrån rummets naturliga linjer och former och – om möjligt – det naturliga ljuset utifrån.
Ett kännetecken för biofil design är integration av naturligt ljus. Projekten på denna sida visar fördelarna med naturligt upplysta bibliotek i vacker kombination med estetisk arkitektur med associationer till naturens former och material.
Effekten av naturligt ljus
Ljus är en viktig del av våra inredningslösningar och är inte alltid lätt att arbeta med. Takfönster och utsikt över utomhusområden understryker känslan av att vara utomhus. Det gör växter och träd också när de placeras i öppna gemensamma utrymmen i biblioteket.
Bibliotek med stora fönsterpartier och glasfasader har fördelen att det är lättare att släppa in dagsljus. Alla bibliotek har dock inte sådana arkitektoniska fördelar eller ekonomi att byta ut fasader i jakt på mer dagsljus.
Men det finns också annat man kan göra. Genom att byta ut mörka och tunga möbler som tar upp mycket av utrymmet och utsikten kan biblioteket framstå som ljusare och mer inbjudande. En annan aspekt av biofil design är också att ta bort eller byta ut dörrar mellan olika rum mot exempelvis glasdörrar och att skapa mycket plats mellan möblerna, så att den urbana känslan blir mindre framträdande i rummet och den övergripande inredningen blir lättare.
När artificiellt ljus är nödvändigt ska det efterlikna naturligt ljus så mycket som möjligt. Moderna lösningar gör det faktiskt möjligt att automatiskt anpassa ljuset efter sådant som exempelvis tiden på dygnet eller mängden naturligt ljus.
Projekten nedan är exempel på hur användning av naturligt ljus i bibliotek bidrar till det biofila tankesättet.
Dokk1 Aarhus, Danmark
Dokk1 i Aarhus, Danmark, har stora, öppna fasader där mycket dagsljus kommer in. Panoramautsikten i 360 grader skapar en medveten koppling mellan inne och ute med utsikt över ån, havet och det nya hamnområdet.
Både inne och ute har syftet varit att minska energiförbrukningen så mycket som möjligt, bland annat genom att använda LED-lampor och lampor som automatiskt släcks när området inte använts under en tid.
Biblioteket är en mångsidig och attraktiv uppehållsplats, vilket suddar ut gränserna mellan bebyggelse och natur. Besökarna har många möjligheter att upptäcka, uppleva och trivas i en ljus och öppen miljö med högt i tak och känsla av att vara utomhus.
Andra projekt
Fler biofila teman
Behöver du hjälp?
Vi hjälper till med biofil design som stödjer vårt medfödda behov av att vara en del av naturen.
Om du har ett pågående eller kommande projekt som du vill ha vår hjälp med är du välkommen att kontakta oss.
Se också vår broschyr
Vi har samlat inspirationsprojekt och teman om biofil biblioteksdesign i en broschyr.
Få den samlade överblicken.