Biofil biblioteksdesign - projekt
Upplev naturen på biblioteket
Ett besök på biblioteket kan kännas som att kliva in i en magisk och helt annan värld som existerar utanför tid och rum. När vi inreder och designar lösningar för dagens bibliotek hämtar vi ofta inspiration från natur och friluftsliv, som bidrar till vår hälsa och vårt välbefinnande.
Det är vårt mål att erbjuda koncept och biofila designlösningar som kan integreras i den övergripande utformningen av det enskilda biblioteket. Många av våra projekt är uppbyggda kring olika naturteman som kompletterar varandra, förstärker varandra och bildar en sammanhängande helhet. Detta tillvägagångssätt förbättrar inte bara bibliotekets estetik, utan tillgodoser också besökarnas sensoriska behov – inklusive personer med olika neurologiska funktionshinder.
Neurodiversitet och neuroestetik i biofila biblioteksprojekt innebär att man utformar miljöer som både tilltalar sinnena och är känslomässigt berikande. Det handlar om att skapa utrymmen som hyllar den neurologiska mångfalden och samtidigt utnyttjar de estetiska och terapeutiska fördelarna med naturinspirerade designelement.
De projekt som presenteras på den här sidan lyfter alla fram naturen på olika, kreativa sätt för att minska klyftan mellan människor och natur.
Försvinn in i skogen eller koppla av vid vattnet – det är bara fantasin som sätter gränser.
Guldborgsund
Fokus för den biofila designen på Guldborgsunds bibliotek, Danmark, var att återskapa den karaktäristiska naturen som finns i och omkring Guldborgsunds kommun.
Genom att ta in skogen och stranden i biblioteket kan besökarna njuta av en ostörd promenad bland träden eller ta en båttur på vattnet. Specialdesignade träd är gjorda som gavlar för hyllorna med böcker på hängande displayer som matchar de matchande trågen och grafik på golvet med illustrationer av skogsmark, stenar, hav och sand.
Varje område i barnbiblioteket är tydligt indelat. Färgerna, grafiken och de specialdesignade möblerna hjälper till att definiera varje område och markerar tydligt när du går från ett område till ett annat – till exempel från skogen till stranden. Eftersom den biofila designen är konsekvent i hela barnbiblioteket är alla zoner och områden sammankopplade av naturen med en konstant känsla av att vara utomhus var man än befinner sig.
Halsnæs
Vid Danmarks kust ligger Halsnæs, där biblioteket blandar modern funktionalitet med biofil design.
Biofila element som naturinspirerad grafik med illustrationer av insekter skapar en lugn atmosfär och förstärker kopplingen till naturen. Förutom att biblioteket är estetiskt tilltalande fungerar det som ett levande kulturcentrum som ständigt besöks av både små och stora grupper, med möjligheter till både avskildhet och gruppaktiviteter.
Max Planck-institutet
Max Planck-institutet i Stuttgart, Tyskland, integrerar biofila designelement för att skapa en bättre studiemiljö.
Biblioteket fokuserar på att integrera naturligt ljus och växter - bland annat genom sina stora fönster och inomhusträdgårdar. Användningen av hållbara material förbättrar det ekologiska avtrycket samtidigt som det skapar en bekväm atmosfär som lämpar sig för forskning och studier.
Kiruna
Kiruna bibliotek är ett bra exempel på hur man har införlivat biofila principer mitt i det unika arktiska landskapet. Bibliotekets stora fönster har utsikt över det imponerande naturlandskapet med panoramavy över den omgivande snötäckta terrängen och norrskenet.
På insidan skapar varma trämaterial och väl valda möbler en välkomnande atmosfär som kopplar besökarna till den arktiska vildmarken och ger en känsla av lugn och inspiration.
> Fler bilder från Kiruna bibliotek
Kiruna bibliotek, Sverige
Andra projekt
Flera biofila teman
Behöver du hjälp?
Vi hjälper till med biofil design som stödjer vårt medfödda behov av att knyta an till naturen.
Om du har ett aktuellt eller kommande projekt som du vill ha vår hjälp med, vänligen kontakta oss.
Se vår broschyr
Vi har samlat inspirerande projekt och teman om biofil biblioteksdesign i en broschyr.
Få en komplett översikt.