Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Nytt ikoniskt bibliotek

I en storstad där mer än hälften av invånarna har lånekort har Calgarys huvudbibliotek ökat sin storlek med 66% för att kunna välkomna fler besökare och ge ännu bättre service. Biblioteket har nu en yta på 22.000 kvadratmeter uppdelat på fyra våningar med 7.000 hyllmeter och 450.000 böcker plus olika samlingar.

Biblioteket anses av många vara världens mest dynamiska och inspirerande folkbibliotek. Det har blivit en populär mötesplats för stadens invånare för att läsa, studera eller helt enkelt mingla och umgås. Det är ett kulturcentrum där människor från olika samhällsgrupper blandas.

I nära samarbete har arkitektfirmorna Snøhetta och Dialog levererat detta projekt från idé till nyckelfärdig byggnad. Fyravåningshuset har byggts och utrustats enligt ”LEED Gold Standards (Leadership in Energy and Environmental Design” – ett certifieringssystem för miljövänliga byggnader). Biblioteket har bokstavligen byggts ovanför en ny spårvägslinje så att den särpräglade bågformade byggnaden i Calgarys centrum är sammankopplad med East Village, en stadsdel under stark utveckling.

Besökarna kommer in i ett gigantiskt atrium med enorma takfönster och till trappor som låter dem se alla våningar och ända upp till himlen. De mjukt rundade formerna på träet som använts i byggnadssnickerierna skänker värme samt hjälper till att kontrollera akustiken i det väldiga rummet.

Den nya biblioteksbyggnaden har gott om platser för att läsa och studera, stora avdelningar för barn och ungdomar, mer än 30 mötesplatser, en cafeteria, en 350-personers aula och 7.000 kvadratmeter utomhus för möten och bekväma sittplatser.

Vi har levererat vårt Slimline hyllsystem som anpassats för att möta kraven från både arkitekter och bibliotek. Hyllorna har medvetet hållits ganska låga så att de flesta besökare kan se över dem. LED-belysning har installerats på varje hyllplan där armaturer och kabeldragning är i de närmaste osynliga. Samtliga trädelar till hyllsystemen har producerats med miljöklassade skivmaterial utan tillsatt formaldehyd för att bidra till bibliotekets ”LEED Gold” status.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna