Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Total förvandling från varuhus till framtidens bibliotek

RENOVER Prize 2015

Hernings nya stadsbibliotek har gjort verklighet av det alla pratar om. Ett framtidens bibliotek strategiskt placerat i stadens centrum. Med en öppen arkitektur i form av stora glaspartier som bjuder in invånarna och visar upp allt som händer i huset.

På så kort tid som två år – ett slags rekord – och med en i sammanhanget modest budget på 80 miljoner danska kronor har de inblandade aktörerna förvandlat ett grått och trist varuhus till ett nyskapande bibliotek. Man har hämtat  inspiration från moderna miljöer med råa väggar i röd tegelsten, naken betong och glas.

”Det är landets vackraste bibliotek och vi finns mitt i centrum där våra besökare rör sig. Med renoveringen har vi gett Hernings stadskärna ett kulturellt lyft. Ett dynamiskt utbyte för vår verksamhet och stadens alla invånare” säger bibliotekschefen Pernille Schaltz.

Hyllor, exponeringsmöbler och informationsdiskar är utformade i linje med arkitektens industriella New Yorkuttryck med de senaste trenderna för användarvänlighet, inspiration och medieteknik.

”I ett fantastiskt samarbete med biblioteksvisionärerna och eldsjälarna i Herning har vi fått vara med och skapa en levande och dynamisk mötesplats. Flera av våra lösningar, som barnzonen på hela 190 m2, är 100 procent specialdesign.”
Camilla Larsen, inredningsarkitekt, BCI

Under 2021 förnyades barnavdelningen med nya exponeringslådor i härliga pastellfärger. De ger ett mjukt intryck som står i flott kontrast till den befintliga råa New York-stilen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna