Product added to basket

 • logo
 • 0 0

Biofil biblioteksdesign

Ta in naturen i biblioteket

Syftet med biofil design är att föra människor närmare naturen. Det är bevisat att naturen har stor inverkan på vår mentala hälsa och fysiska välbefinnande. Människor tillbringar i genomsnitt 90 % av sin tid i bebyggda miljöer.

Genom att införa biofil design i bibliotek och andra offentliga byggnader kan vi möta vårt inneboende behov av att omge oss med naturen i det moderna samhället. Vårt mål är att bidra till en biofil biblioteksmiljö, där inslag från naturen har en positiv inverkan på de människor som besöker och vistas i dessa utrymmen.

Termen "biofili" går flera tusen år tillbaka i tiden. På 1980-talet förnyade den amerikanske biologen Edward O. Wilson konceptet igen när han observerade hur urbaniseringen bidrog till att störa den naturliga världen. Idag är biofilin djupt rotad i stadsplanering och bebyggelse – inklusive bibliotek.

Nedstängningen under covid-19-epidemin har också hjälpt till att driva på den biofila designtrenden. Mer än någonsin behöver vi människor nu vara en del av naturen.

Vad är biofil biblioteksdesign?

       

Biofili - ordets ursprung

En mänsklig tendens att interagera eller vara nära relaterad till andra livsformer i naturen; ett behov eller en tendens att kommunicera med naturen.

Källa: Merriam-webster.com

 

 

Vi har samlat ett antal artiklar under olika teman som beskriver vårt arbete med biofil design. Först ska vi gå mer på djupet med designtrenden och hur den kan appliceras på bibliotek.

När biblioteksdesign stödjer eller efterliknar våra naturliga miljöer känner besökarna sig mer avslappnade och lugna. Biblioteket blir på så sätt en plats som kan underlätta nödvändiga mentala pauser, som är avgörande för vår hälsa och livskvalitet. Samtidigt tros biofil design främja positiva och varaktiga relationer mellan den naturliga miljön och bibliotekets besökare och personal.

Biofil design väcks till liv genom att omfamna element från naturen som naturligt ljus, växter och material baserade på naturen samt grafik som imiterar naturliga landskap och tar "utsidan" in.

 

Fem fördelar med effektiv biofil biblioteksdesign:

 • Naturliga inslag i bibliotek gör besökarna gladare, lugnare och mer avslappnade.
 • Bara genom att lägga till växter och grönska i biblioteket stiger humöret och kreativiteten hos besökarna med upp till 50 %.
 • Dagsljus kan öka inlärningsförmågan med över 25 %.
 • Biofilvänliga biblioteksmiljöer ökar medarbetarnas prestation med 10–25 %.
 • Naturliga element förstärker den känslomässiga kopplingen mellan bibliotek, besökare och personal med en känsla av delaktighet och ägarskap.

  

 


Så här arbetar vi med biofil design

Genom att ta in naturen i biblioteket strävar vi efter att vår inredningsdesign ska...

 • framkalla en känsla av att vara i naturen genom att använda material, färger, texturer, former och mönster.
 • ta hänsyn till effekten av naturligt ljus i interiören.
 • använda möbler och tillbehör som stödjer det biofila sättet att tänka.
 • bidra till biofila miljöer genom användning av naturinspirerad grafik.
 • väcka naturens och böckernas magiska världar till liv.

 

 

Våra projekt

Flera av våra projekt visar vårt arbete med biofil design och vår förmåga att ta in naturen i nutidens bebyggelse.

För oss är det naturligt att tänka in biofil design i moderna bibliotek, eftersom det stödjer vår vision om att skapa trevliga och attraktiva mötesplatser där människor kan ta en paus från vardagens stress och jäkt. Det är en viktig del av vårt arbete – nu och i framtiden.

I vissa fall är biofil design den dominerande, medvetna strategin i vår inredning – i andra fall används den närmast som ett undermedvetet, sekundärt tema. Som experter på biblioteksdesign tar vi alltid hänsyn till det unika sammanhanget och de individuella behoven.

 

 

Biofila teman

Läs mer om våra biofila teman nedan.

 

Projekt

> Läs mer

Produkter

> Läs mer

Grafik

> Läs mer

Naturligt ljus

> Läs mer

 

Material och mönster

> Läs mer

 

 

 

 

Se också vår broschyr

Vi har samlat inspirationsprojekt och teman om biofil biblioteksdesign i en broschyr.

Få den samlade överblicken.

 

> Ladda ner broschyr