Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Grantown bibliotek

Grantown bibliotek, Storbritannien

Grantowns bibliotek ligger i Grantown-on-Spey, som är en populär semesterort i skotska höglandet med en befolkning på 2 500. Staden har grundskola och förskola och tar emot många turister under året.

 

> Läs mer om projektet

 

 

Förnyat bibliotek i historisk byggnad

Innan biblioteket flyttade var antalet besökare 10 000 per år, i första hand traditionella biblioteksbesökare. Det fanns två datorer med långsamt internet. Biblioteket hade en dålig fysisk miljö och begränsade möjligheter att hålla arrangemang.

Grantowns bibliotek flyttade därför in i det nyrenoverade rådhuset i Grantown, som är en vacker historisk byggnad mitt i det pulserande stadslivet. Rådhusets servicecenter delar reception med biblioteket. Det nydesignade Grantown-biblioteket, finansierat av Highlands kommun, skulle återspegla den nya biblioteksvisionen, där biblioteket ska fungera som ett samhällscentrum, ge invånare i staden och kommunen fler anledningar att besöka platsen samtidigt som de uppmuntras att spendera mer tid där. Det ska därför vara en plats som myllrar av liv, som kan locka nya lokalinvånare, inklusive dem som besöker rådhusets servicecenter samt traditionella biblioteksbesökare. Det nya biblioteket ska också vara tillräckligt attraktivt för att locka de många turisterna i staden. Efter samråd med invånarna har thedesignconcept ltd. skapat en stilfull, fräsch och modern design.

Varje del av biblioteket har utformats med specifika besökare i åtanke och försöker förvandla exempelvis ett traditionellt läsrum till en rolig barnhörna med berg och skogar med vargar, snöugglor och andra skogsdjur! Tonåringar älskar de specialgjorda sittplatserna och bokhyllorna, som är placerade med grafik av snöiga landskap, och det finns gott om sittplatser på biblioteket med inbyggda uttag för laddning av mobiltelefoner.

Lokalbefolkningen har fått sina röster hörda och en invånares vinnande bild har förstorats och hängts ovanför datorerna i biblioteket. Många av dem som tittat in har blivit positivt överraskade av biblioteket och kommer tillbaka. Medarbetarna älskar att arbeta i den nya miljön och feedbacken från besökarna har varit uteslutande positiv.

 

 

 

 

 

 


Hör vad andra säger...

Antalet besökare har nästan fördubblats sedan biblioteket öppnade och den nya, flexibla inredningen gör det möjligt för oss att hålla en hel del arrangemang och aktiviteter som inte var möjliga tidigare.

Thedesignconcept ltd. har levt upp till de löften de ursprungligen gav och tillsammans med High Life Highland* och kommunen gett oss en kulturell plats som redan är älskad av lokalbefolkningen och andra besökare. (De anställda är också överlyckliga!).”

John West
Bibliotekschef
High Life Highland

 

*) High Life Highland är en välgörenhetsorganisation som bland annat driver bibliotek.

 

 

Produkter som använts för Grantown bibliotek

Andra projekt