Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Årets skolbyggnad 2022

Vrå Barn- och Kulturhus utsett till årets skolbyggnad 2022

Vrå Barn- och Kulturhus har under sommaren 2022 mottagit priset ”Årets Skolbyggnad 2022”, som delas ut av Nohrcon, för den nya byggnaden i Hjørrings kommun, Danmark, som ska bli samlingsplatsen för alla i staden Vrå.

Lammhults Biblioteksdesign har levererat produkter och hjälpt till med inredningen av biblioteket, som är ett kombinerat folk- och skolbibliotek.

 

 

Rum för upplevelser i hjärtat av Nordjylland

Här är motiveringen från den professionella juryn vid nomineringen till Årets Skolbyggnad 2022:

 

”Projektet utstrålar ambitionen att vara en plats där barn kan leka och lära i ett komplett ekosystem som förändrar sig över tid. Skalan och rumsligheten är mycket vackert komponerade. Det handlar om ett ambitiöst projekt som hela stadens hus och gemensamma samlingsplats, där man skapat möjligheter för att arbeta pedagogiskt med att skapa sammanhang i barnens liv från småbarnsavdelning till sista skoldagen.”

 

 

 

I november 2021 kunde Vrå Barn- och Kulturhus öppna dörrarna till den helt nya samlingsplatsen för barn, unga och vuxna. Huset består av skola, barnomsorg, ungdomsklubb, idrottshall, medborgarservice och bibliotek, och det erbjuder därmed ett brett utbud av upplevelser som främjar gemenskap, utbildning och lärande.

Kulturhuset bygger på en vision om ett hållbart och komplett ekosystem för lek och lärande, där naturen och skolan smälter samman. I ingångshallen möts besökarna av det stora träd som förgrenar sig från bottenvåningen, precis vid biblioteket, till resten av det 10 000 kvadratmeter stora huset i två våningar som designats av AART Architects.

Det är den tionde gången som Nohrcon delar ut priset ”Årets Skolbyggnad”. Vrå Barn- och Kulturhus fick priset sommaren 2022 av en enig professionell jury och efter en publik omröstning.

  

Husets rötter i biblioteket

Precis innanför huvudingången till den nya byggnaden ligger biblioteket som liknas vid rötterna under det nya kulturhuset. Biblioteket är offentligt och inrymmer också en lokal för medborgarservice. Biblioteket används i vardagen av både vuxna, äldre, barn och familjer – och naturligtvis av de skolklasser och institutioner som är en del av Barn- och kulturhuset.

Som det nyaste skottet på stammen av Hjørring kommuns fem bibliotek ska Vrå bibliotek i Barn- och kulturhuset delta i främjandet av läsning och lärande från tidig ålder och stärka barnens utveckling från de att de kommer in i huset som helt små tills de blir stora.

Frederik Christian Nielsen är bibliotekarie på Vrå bibliotek och tar emot de barn, unga och vuxna som dagligen besöker huset:

”Biblioteket är det första man ser när man kommer in i huset. Det är liksom hjärtat i hela byggnaden och används mer just för att det är en del av ett större hus.

Vi arbetar mycket med biblioteket som ett organiskt rum som ska kunna erbjuda något extra och överraskande – kanske kommer du för att använda en dator men får syn på en bok i en av våra hyllor eller utställningspodier, eller du får lust att ta en vilopaus i ett av våra sitthål. Det ska vara både fantasifullt och lekfullt – en plats som uppmuntrar till upptäckter och inspiration. Det tycker vi har blivit mycket lyckat.”

Bibliotekets centrala placering och viktiga position för lek, lärande och stimulans understryker motiveringen till det pris som Vrå Barn- och Kulturhus fått som Årets skolbyggnad 2022.

> Läs mer om biblioteket

 

 

  

En grön oas i staden

Vrå Barn- och Kulturhus bygger på en grundprincip om hållbarhet där skolan blir till skogen och skogen blir till skolan. Både inomhus och utomhus ser man gröna arealer med lärandeskogar och träd som smälter samman till en vacker och hållbar enhet.

På biblioteket har man valt hyllor och produkter som understödjer vårt hållbarhetskoncept. Bland annat 60/30 Klassisk stålhylla som är Svanen-märkt vilket borgar för att produkten uppfyller stränga kriterier för miljö och klimat.

 

DGNB-certifiering

Med sitt gröna hållbarhetsfokus som genom hela byggnaden avspeglar sig i material- och produktval har Vrå Barn- och Kulturhus ansökt om DGNB:s Guld-certifikat.

> Läs mer om GDNB

 

 

   

Kulturhuset främjar gemenskap

Lene Høg är kommunikationsmedarbetare hos Hjørring-biblioteken och har insikt i den strategi som är grunden för det nya Barn- och kulturhuset.

Utöver att skapa ett inbjudande och grönt upplevelserum som tar till vara både socio-kulturella och institutionella intressen har målsättningen varit att understödja Hjørring kommuns samlade vision för staden och det lokala samhället.

”Vrå är en liten stationsstad med en folkhögskola. Folkhögskolan spelar en stor roll i staden som redan är orienterad mot gemenskap – här passar det nya bygget som hand i handske.

Som en del av huset är vi på biblioteket otroligt stolta över att Vrå Barn- och Kulturhus har vunnit priset som Årets Skolbyggnad 2022. Skogen och naturen är genomgående element i hela byggnaden där biblioteket utgör rötterna. Rötterna är den plats, varifrån kunskap, litteratur och förståelse kommer, men samtidigt är det här de galna och vilda idéer uppstår som sedan förgrenar sig.

Vi tycker att vi har klarat av att presentera biblioteket på ett tilltalande och öppet sätt med ett estetiskt uttryck, och vi är glada över att besökarna finner sig så väl till rätta i huset. Vi har haft glädje av vårt samarbete med Lammhults Biblioteksdesign som också har levererat biblioteksinredning till andra bibliotek i kommunen. På så vis har vi skapat samhörighet och likformighet för både besökare och personal samt fått en genomgående kvalitet hos våra produkter som vi vet är hög. Vi är speciellt glada över den runda 60/30-hyllan som med sitt dynamiska uttryck fungerar perfekt när vi vill ställa ut böcker på ett intressant sätt.” 

 

 

 

 

Inspiration

Detta har vi levererat till Vrå Barn- och Kulturhus:

 

60/30 Klassisk stålhylla - vit stålhylla med trägavlar

> Se mere

Maria podium i vitt

> Se mere

60/30 rund hylla - vit stålhylla med trägavlar

> Se mere

Box bilderbokstråg i vitt - olika storlekar

> Se mere

 

 

 

 

Mer inspiration

> Se alla projektbilder

 

    

    

Ska vi hjälpa dig?

Vi inreder och designar prisvinnande bibliotek i hela världen – från folkbibliotek till skolbibliotek och akademiska bibliotek.

Kontakta våra duktiga inredningsarkitekter om de ska hjälpa dig.

> Kontakta oss