Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Kulturhus med rötter i biblioteket

Vrå bibliotek har fått ny hemvist i det helt nya Vrå Barn- och Kulturhus som för första gången kunde öppna dörrarna för allmänheten i november 2021.

Temat för biblioteket – liksom för hela kulturhuset – är naturen och skogen, vilket syns i form av hållbara material samt de produkter och skulpturer som används i byggnaden. Biblioteket är sammanbyggt med en skola, barnomsorg, ungdomsklubb, idrottshall och medborgarservice vilket samlar alla kulturupplevelser och -utbud under samma tak.

Biblioteket ligger precis vid huvudentrén och är en plats för lärande, kunskap och arrangemang. Det bygger på en princip om hållbarhet som symboliseras av ett specialtillverkat träd vars rötter börjar precis utanför biblioteket.

”Biblioteket är liksom hjärtat i hela byggnaden och används mer just för att det är en del av en större byggnad. Det är – och ska så vara – barnen som tar plats samtidigt som det ska finnas plats för alla. Vi arbetar mycket med biblioteket som ett organiskt rum som ska kunna erbjuda något extra och överraskande. Det tycker vi har blivit mycket lyckat,” berättar bibliotekarien Frederik Christian Nielsen.

Vrå Barn- och Kulturhus vann sommaren 2022 priset som Årets Skolbyggnad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna