Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Efter renovering av det lilla skolbiblioteket utnyttjas utrymmet maximalt

I källaren på Sankt Knud Lavard Skole i Lyngby finns det lilla skolbiblioteket på knappt 60 kvadratmeter. Skolan har nästan 200 elever, och biblioteket spelar en central roll för att skapa en social mötesplats som de kan använda för olika aktiviteter.

Skolbiblioteket genomgick 2020 en omfattande renovering. Ett viktigt mål var att öppna upp biblioteket mot skolgården genom att installera ett stort fönsterparti. Man beslutade då att renovera också resten av biblioteket för att utrymmet skulle kunna utnyttjas på bästa möjliga sätt.

Rektorn Christa Bonde säger: ”Tidigare var lokalen alltför mörk och tung. Vi har tagit bort en del hyllor och fått utmärkt rådgivning när det gäller den övergripande inredningen. Vi är särskilt glada över trågen för böcker till de yngre barnen, så att böckernas framsidor exponeras i stället för bokryggarna. Samtidigt har vi fått plats med fler sittplatser så att barnen kan vistas längre i rummet.”

Målsättningen med renoveringen av skolbiblioteket var att en hel skolklass skulle få plats i det lilla källarbiblioteket. Samtidigt ville man få rummet att verka mindre kompakt utan att kompromissa med vare sig kapacitet eller rymdkänsla. Det var fokus på att arbeta med optimering av rummet och stämningen. Exempelvis har man använt mörka hyllor för att skapa en sorts grottkänsla medan de varma färgerna på hyllornas detaljer skapar en behaglig kontrast.

”Eleverna har blivit mycket gladare i sitt bibliotek och det används till fler olika aktiviteter. Arkitekterna från Lammhults Biblioteksdesign kom med spännande och bra förslag på hur utrymmena bäst skulle utnyttjas. Dessutom visade de hur färgskalan i övriga skolan kunde fortsätta in i skolbiblioteket. Med den nya inredningen verkar vårt bibliotek så mycket större”, berättar Christa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna