Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Innovativt och interaktivt bibliotek i Kongsberg, Norge

23 juni 2015 / Projektnyheter

Alla som har en koppling till biblioteksverksamhet bör planera en resa till Kongsberg under hösten, där det från och med augusti finns möjlighet att uppleva framtidens bibliotek i kulturhuset Krona!

Kulturhuset Krona är tänkt som ett nav för Kongsberg-regionen och kommer att inrymma högskolan i Buskerud, yrkesskolan Tinius Olsen, ett kompositlaboratorium, Kongsbergs Norge-centrum, tre biografer, en musikalteater samt undervisningslokaler, en teater med flexibelt scenrum och kommunkontor. Sist men inte minst kommer både biblioteksskolan och det offentliga biblioteket att få en framträdande plats i kulturhuset och i framtiden utvecklas till spektakulära mötesplatser. Båda dessa två ultramoderna bibliotek visar vilka möjligheter ett bibliotek kan erbjuda, som mötesplats och som modernt kunskaps- och upplevelsecenter anno 2015.

Ett samarbete för innovativ design etablerades mellan det offentliga biblioteket, danska Redia och vårt systerföretag i Norge, BS Eurobib, med design av inredningsarkitekten Lykke Boening Jørgin från Lammhults Biblioteksdesign. Inredningen innefattar nya, prisbelönta interaktiva lösningar från Redia, där den digitala plattformen integreras med många möjligheter till upplevelser, kommunikation och tillgänglighet.

 lykke_joergin  

 Lykke Bøning Jørgin, inredningsarkitekt
Lammhults Biblioteksdesign

Vill du uppleva avancerad innovation för bibliotek är en resa till Norge och kulturhuset Krona i Kongsberg ett måste!

 

interaktive floor

Interaktiv golvyta för spel och lek

Den interaktiva golvytan lockar till lek och skapar liv och aktivitet i hela biblioteket. Utöver ett stort antal inbyggda standardspel finns möjlighet att integrera spel från andra utvecklare eller egenutvecklade spel längre fram. På så sätt garanteras biblioteket kontinuerlig utveckling av nya, spännande spel. I barndelen finns memoryspel och frågelekar som baseras på bokomslag, karaktärer och författare. Ett roligt sätt att låna en bok!

 

storytelling

Panoramabild från bokens värld

Luta dig tillbaka och läs högt medan scener från boken visas för publiken på den stora panoramaskärmen. Känslan blir som om du stod i regnskogen själv eller flög på riktigt på en drakes rygg!

 

music experience

Audio Factor för musikupplevelser   

Musikavdelningen har ett helt nytt, spännande instrument: Audio Factor är ett verktyg som visar vad musiken är komponerad av genom att blanda kända låtar på ett nytt sätt. Med hjälp av en pekskärm och hörlurar kan användaren kombinera olika låtar och genrer och på så sätt komponera ny musik. Ljudspåren kan sedan redigeras på många olika sätt

 

digital signage

Digital skyltning

Digitala affischer gör ett bibliotek dynamiskt och marknadsorienterat. Oavsett vilket budskap du har kan du förmedla det genom helt ny teknik! Här kan du skapa material för böcker, evenemang, kampanjer och teman. En stor del av det temabaserade materialet hämtar automatiskt innehåll via externa källor, uppdaterar innehåll från evenemangskalendern och marknadsför bibliotekets tjänster kontinuerligt.

 

book automat

Bokmaskiner

Bokmaskinerna visar bokomslag, men bara de böcker som finns tillgängliga på biblioteket. Om du vill ha boken hämtas den automatiskt. Det går också att hitta information om en specifik bok, få förslag baserat på vad andra har lånat samtidigt som boken eller förslag på andra böcker från samma författare, i samma genre eller inom samma serie.

 

 

applications

Program för sökning och reservation – för bibliotekets användare

I Danmark har Redia utvecklat ett program som kan användas av alla danska biblioteksanvändare. Med det här programmet kan du använda biblioteket dygnet runt, årets alla dagar. Det innehåller funktioner för avancerad sökning, hantering av egna reservationer, omlåning och bokförslag och informerar dessutom om aktiviteter och evenemang. Programmet är idealiskt för självbetjäning, vilket innebär att biblioteket kan använda sina resurser till kommunikation och evenemang i stället för till administrativa uppgifter. Självklart kan du även läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker i programmet!

 

Program – för bibliotekarien

Med bibliotekariens eget program kan uppgifterna utföras mobilt och effektivt. Programmet optimerar bibliotekariens tillgänglighet och servicenivåer. Utökad sökning, materialstatistik och -historik och söklistor är några av de funktioner som erbjuds i programmet. Bibliotekarien kan dessutom på ett enkelt sätt använda programmet för att ändra inställningar och visuellt intryck på alla enheter, till exempel skyltar, Internet och användarprogram med hjälp av en kameratelefon eller surfplatta. Tänk dig att kunna ändra en digital skylt via din egen mobiltelefon när du står i biblioteket!

 

 

interaktiv eye

Interaktivt "öga"

Buskeruds högskola i Kongsberg är den enda skolan i Norge som utbildar optiker, och därför kommer ett stort interaktivt ”öga” att monteras vid ingången till det offentliga biblioteket. Hur ögat ska användas blir en hemlighet fram tills öppnandet, men en liten ledtråd är att det handlar om beröringskänslighet och projicering.