Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Next Library på Dokk1: Omfamna bibliotekens framtid

Next Library-festivalen sprudlar av innovation, samarbete och gröna miljöer

Next Library-festivalen hölls 14–16 maj i den pittoreska staden Århus som breder ut sig längs Århusbuktens stränder. Huvudbiblioteket i Århus kallas Dokk1 och fungerar som den perfekta bakgrunden för detta extraordinära evenemang, där visionärer, tänkare och förändringsmakare från hela världen samlas för att forma morgondagens bibliotek.

Med årets tre teman ”Hållbara utvecklingsmål”, ”Demokrati” och ”Lek” deltog vårt internationella team i festligheterna som partners. Mer än 350 deltagare från 25 länder hade bjudits in till vår praktiska workshop om biofil biblioteksdesign och GLADA PLATSER.

Next Library 2023

Upptäck en värld av kunskap och fantasi

Århus bibliotek har sedan 2009 varit värd för Next Library-festivaler vartannat år. Vid festivalen 2015 hölls samtidigt den internationella invigningen av Dokk1 i Århus, ett bibliotek i världsklass som har vunnit Public Library of the Year 2016 (IFLA-priset) och "IDA 2017 Gold Award" (det internationella designpriset). Detta imponerande bibliotek är inte bara en fristad för biblioteksentusiaster utan en dynamisk mötesplats för samhällsengagemang som omfamnar den moderna världens föränderliga behov.

Next Library-festivalen var en banbrytande händelse som samlade bibliotekarier, lärare, teknologer och kulturentusiaster från hela världen. Festivalen fungerar som en katalysator för bibliotek över hela världen och hjälper dem in i framtiden genom att främja samhällsengagemang och kämpa för livslångt lärande så att biblioteken förblir levande, relevanta och oumbärliga i vår moderna tid. När världen fortsätter att utvecklas och vi ständigt står inför nya utmaningar står Next Library-festivalen som ett bevis för bibliotekens förmåga att anpassa och förändra sig inför framtidens krav på kunskap, gemenskap och upptäckter.  

 

> Läs mer om Next Library Festival

 

Vi tar in naturen i Dokk1

GLADA PLATSER och biofil design

Tre av våra kollegor deltog i festivalen och hade en monter baserad på konceptet biofil design, som bygger på människans medfödda koppling till naturen och den starka inverkan den har på vårt välbefinnande.

Som ett biblioteksinredningsföretag som är engagerat i innovation och främjande av välbefinnande bjöd vi in besökare till en resa där litteratur och natur flätas samman och skapar en förtrollande och föryngrande upplevelse för alla. Genom att integrera naturliga element i vår biblioteksinredning, som naturinspirerade produkter, naturligt ljus och naturliga material och mönster, strävar vi efter att skapa "glada platser" där besökare kan hitta tröst, inspiration och en djupare uppskattning för den naturliga världen.

Vi var glada att upptäcka att biofila element och naturinspirerade teman var en framträdande faktor för nästan alla som beskriver sin GLADA PLATS. Vi fick reda på att mer än 65 % valde en plats utomhus, direkt i naturen, medan GLADA PLATSER inomhus nästan alla hade utsikt eller inslag från naturen. Resultaten stöder forskning som gjorts av hållbarhetsarkitekten Oliver Heath som visar att naturliga element eller utsikt mot naturen kan öka välbefinnandet med 15 % och att tillämpa biofil design på kontor leder till 25 % förbättring av performance.

Källa: Biophilic Design: Supporting People and Planet | Oliver Heath

  

 


  

”Varje morgon börjar jag dagen med ett iskallt bad på balkongen. Det kalla vattnet får igång cirkulationen och lär min kropp att andas på ett visst sätt för att hantera stress. Det är min glada plats eftersom det hjälper mig att slappna av och hantera livets olika utmaningar."

- Besökare på Next Library Festival 2023

 

 

 

 

 

De GLADA PLATSERNA kategoriserades med post-it-lappar och var till exempel stränder, sjöar, trädgårdar eller verandor. När det gäller GLADA PLATSER inomhus kombinerade våra deltagare dem ofta med vissa färger eller nyanser med rötter i naturen – vilket involverar en biofil aspekt.

Ett annat kännetecken för de GLADA PLATSERNA var känslan av integritet, minnen och personliga rum. Ofta associerar vi biofil design med något synligt som kan ses. Men vår workshop visar att det biofila förhållningssättet och kopplingen till naturen också kan uppstå från ljud, beröring eller doft – till exempel doften av havet, känslan av en stilla bris genom fönstret eller sanden under dina fötter.  

Dessutom bad vi våra gäster att välja material för att beskriva sin GLADA PLATS på en moodboard. Flera av de utvalda materialen och mönstren hade rötter i naturen och färgerna dominerades av grönt, blått och brunt. Urvalet av material som symboliserar allas GLADA PLATS ledde till spännande dialoger om utformningen av bibliotek och materialval för möbler. Dessutom framhöll dessa val naturligtvis en hållbarhetsaspekt.

 

 

”Min glada plats är på stranden. Jag älskar ljudet av havets vågor, vinden som blåser genom mitt hår och sanden under mina fötter.”

- Besökare på Next Library Festival 2023

 

 

 

 


Så här arbetar vi med biofil design

Genom att ta in naturen i biblioteket strävar vi efter att vår inredningsdesign ska...

  • framkalla en känsla av att vara i naturen genom att använda material, färger, texturer, former och mönster.
  • ta hänsyn till effekten av naturligt ljus i interiören.
  • använda möbler och tillbehör som stödjer det biofila sättet att tänka.
  • bidra till biofila miljöer genom användning av naturinspirerad grafik.
  • väcka naturens och böckernas magiska världar till liv.

 

Hålbarhet och biofil biblioteksdesign

När vi arbetar med biblioteksdesign och renoveringsprojekt är hållbarhet en grundpelare i vår tankeprocess. Vi samarbetar med våra kunder för att främja hållbar utveckling och bidra till ett grönare samhälle för både nutid och framtid.

Biofil biblioteksdesign som inspireras av naturen påverkar mental hälsa positivt – och samtidigt hållbarhet. Det är också viktigt för oss att erbjuda ett brett utbud av produkter och inredningslösningar som bygger på cirkulär design, ansvarsfulla inköp och hållbar tillverkning.

Vi designar alla våra projekt med lång livslängd i åtanke, och vi återanvänder ofta befintliga element, produkter och utrustning när vi förnyar interiörer. Upcycling-produkter kan ge ett nytt liv till ett utrymme och om de återanvänds med omsorg kan de lägga till ett element av fräscht igenkännande till en miljö.

Vi har genomfört flera projekt som visar vårt engagemang för hållbarhet genom att tillhandahålla innovativa upcycling-lösningar för produkter som redan varit kärt använda i åratal. Detta tillvägagångssätt sparar ofta budgetmedel och minskar samtidigt koldioxidpåverkan från avfallsdeponi.

 

Vårt framtida arbete

Genom vårt deltagande i Next Library-festivalen strävar vi efter att vårda en stark koppling mellan natur, litteratur och personligt välbefinnande. Genom biofil design arbetar vi för att inspirera besökarna att utforska naturens underverk genom litteratur och biblioteksinredning, och vi hoppas skapa "glada platser" där människor kan hitta tröst, inspiration och en djupare förståelse för världen runt dem.

Vår workshop har bekräftat att naturelement och biofil design är avgörande för vårt välbefinnande och hur vi arbetar med biblioteksinredning.

Inredningsarkitekten på Lammhults Biblioteksdesign, Unni Iwanczuk, som har designat mer än 200 folkbibliotek och skolbibliotek i Skandinavien och andra delar av världen, säger:

”Vi har fått fantastisk input på Next Library-festivalen. Input som vi kan använda för att arbeta ännu mer målmedvetet med människors välmående på biblioteken. Vi tror att ett nyanserat tillvägagångssätt för biofil design kommer vara till nytta för framtida offentliga rum."

Vi hoppas kunna delta i Next Library-festivalen under de kommande åren och kommer fortsätta vårt arbete med biofila trender och design under de kommande åren.

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med ditt biblioteksinredningsprojekt eller har några frågor.


 

   

Vi tar in naturen i biblioteket

> Se några av våra naturinspirerade projekt 

 

 

Inspiration

> Urval av våra produkter

 

Say "A" mobil exponering

> Läs mer

Bjorn Tree puff

> Läs mer

Exponeringsbox

> Läs mer

Floki Tree puff

> Läs mer