Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Upptäcktsfärd i kommunen på biblioteket

På Guldborgsunds bibliotek har fantasi, återbruk, iscensättning och förmedling varit nyckelbegreppen för biblioteksinredningen. Målsättningen har varit att utvidga barnbiblioteket med extra plats och skapa en wow-effekt när man stiger in i rummet. Detta bland annat genom att inkludera naturelement och upplevelser i biblioteksrummet så att barn och unga till exempel kan gå på upptäcktsfärd i skogen eller leta efter fiskar i vattnet, när specialdesignade möbler och folie återskapar essensen av kommunen på detta spännande och upplevelserika bibliotek.

Inredningsprojektet tog sin försiktiga början under hösten 2017. Barnbiblioteksgruppen fick i samarbete med arkitekter från Lammhults Biblioteksdesign i uppgift att inreda barnbiblioteket och omgestalta rummet till ett narrativ med Guldborgsunds kommun i fokus.

Pia Gunilla Park, kulturförmedlare vid Guldborgsunds bibliotek, säger: ”Vi har själva varit mycket med i processen men imponerades stort över det upplägg vi fick av Unni (arkitekt, Lammhults Biblioteksdesign, red.). Hon kunde direkt tillämpa våra drömmar och visioner i sin design. De minsta barnen attraheras av havet och fiskarna i golvet. 5-11-åringar använder i hög grad aktivitetsrummet. De något äldre barnen samlas omkring borgen och spelområdet. Det finns upplevelser för alla,” berättar Pia.

Den nya inredningen bidrar till en tydligare uppdelning av rummet, med fler goda vinklar och avskilda platser. Tidigare fanns det en genomgående passage genom biblioteket. Den avbryts nu av en medeltidsborg i mitten av rummet. Uppdelningen av rummet ger besökarna möjlighet till att mer ostört avnjuta en stund i skogen, gå på upptäcktsfärd vid stranden eller vistas i borgens spelgrotta. En annan aspekt av inredningen är hållbarhet. Gamla hyllor har därför återanvänts och placerats så att de passar till den nya inredningen.

”Saker som fungerar och har en viss kvalitet tycker vi verkligen inte bara ska kasseras. Vi har bland annat låtit måla om hyllornas ryggar i antracitgrått i stället för rött så de framstår som nya och får leva vidare. Vi har bara upplevt att folk är positiva och tycker det är ett häftigt rum att komma in i,” förklarar Pia.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna