Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Spel med liv och lust på biblioteket

Brädspel och digitala spel uppmuntrar gemenskap och sprider glädje på biblioteket

Det moderna biblioteket rymmer mycket mer än böcker. Det är också en social mötesplats och ett kulturellt upplevelserum för både barn och vuxna samt en miljö som understödjer information, lärande och stimulans.

Brädspel och digitala spel är en viktig del av biblioteket, och det finns idag många sorters spel inom olika genrer. Statistik från Danmark visar att över hälften av barn och unga spelar dagligen. Spelen finns både som brädspel och i digitala utgåvor, och inte bara barn och unga utan alla åldersgrupper använder sig i hög grad av alla attraktiva spel som erbjuds. Genom olika spelinitiativ som exempelvis spellounger, spelzoner och utställningar kan biblioteket profilera sig som en tvärmedial mötesplats som gör populärkultur och förmedling tillgänglig för alla.

 

Ringsteds bibliotek

Ringsted bibliotek

Med specialdesignade exponeringspodier och andra möbler har brädspelen fått en iögonfallande och synlig placering på Ringsteds bibliotek. Brädspelen exponeras effektivt med framsidan utåt på de höga och breda ytorna och kan flyttas runt efter behov. Samtidigt har anpassade bord och stolar skapat plats för besökarna att lätt slå sig ner och mötas kring det breda spelutbudet.

”Vi är så glada för brädspelsområdet som ger härligt liv till en ny och spännande materialgrupp. Vi var ute efter att skapa ett område där vi kunde presentera våra brädspel på ett läckert sätt samtidigt som vi skapade plats för brädspel på biblioteket.”

> Se mera från Ringsteds bibliotek

 

Trine Vandsted Nielsen
Biträdande bibliotekschef, Ringsteds bibliotek

 

As bibliotek

AS BIBLIOTEK

På det varma och öppna biblioteket i As, Belgien, rymmer det klassiska hyllsystemet 60/30 ett brett urval av olika brädspel. Med gott om plats och stor kapacitet är detta hyllsystem ett enastående val för många olika storlekar och typer av spel på en och samma plats. Spelen syns tydligt mot de mörka hyllorna.

> Se mer från As bibliotekNivala bibliotek

NIVALA BIBLIOTEK

På barn- och ungdomsavdelningen på Nivala bibliotek har utrymmet utnyttjats för att presentera en lång rad upplevelser för de unga. Trivsamma vinklar och vrår har berett plats för pussel och brädspel så att området ger fler typer av stimulans än bara läsning. Spelområdet riktar sig till de många unga som bor i Nivala, och biblioteket hoppas att det lockar dem att stanna lite längre.

> Se mer från Nivala bibliotek

 

 

3 inredningstips för brädspelsområdet

Visa framsidorna

Se till att exponera brädspelen med framsidan utåt. Det skapar ett blickfång och presenterar spelen på ett snyggt och överskådligt sätt.

Ordna med sittplatser

Inred ett trivsamt område med plats för spelbord där man kan spela. Varför inte ett café i närheten?

Skapa överblick

Säkerställ god skyltning så att det blir lätt att hitta de olika spelkategorierna och arrangera spelen efter ålders- och målgrupper.

 

 

Utforska den magiska spelvärlden på biblioteket

Vi har inrett bibliotek i hela världen med fokus på brädspel och spelområden.

Här finns ett urval av bibliotek som genom både standardprodukter och specialdesignad biblioteksinredning presenterar brädspel på ett levande och intressant sätt.

Klicka på bilderna för att se mer från de enskilda projekten.

Taastrup bibliotek, Danmark

Taastrup bibliotek, Danmark

UC Syd/SDU Esbjerg, Danmark

UC Syd/SDU Esbjerg, Danmark

 

 

Erasmus Brussels, Belgien

Erasmus Brussels, Belgien

Wick bibliotek, Storbritannien

Wick bibliotek, Storbritannien

Ishøj bibliotek, Danmark

Ishøj bibliotek, Danmark

 

 

Ska vi hjälpa dig?

 

Flera av de biblioteksmöbler och -produkter vi använt till spelområdena på denna sida är specialdesignade möbler som ritats av våra arkitekter.

Kontakta vårt duktiga arkitektteam för hjälp med inredning till brädspels- och spelområden.

Du finner också mer inspiration längst ner på sidan.

> Kontakta oss