Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Veberöd - första meröppna bibliotek

Tio år sedan Veberöd blev Sveriges första meröppna bibliotek

I november 2009 blev Veberöds bibliotek i Lunds kommun det första biblioteket i Sverige med obemannade öppettider. Det fanns många farhågor innan införandet, men både personal och besökare blev väldigt nöjda med resultatet.

När Lund hade beslutat att införa Meröppet på ett av sina bibliotek hade Danmark haft meröppna bibliotek ett tag och blev en förebild för Veberöd. Både chefer och medarbetare åkte dit på studiebesök. Det var många farhågor i början, det fanns problem med ungdomsgäng och det fanns en rädsla både hos medarbetare och hos besökare att det skulle bli stökigt. Medarbetarna var också till viss del oroliga för att det skulle innebära neddragningar.
" Efter studiebesöken i Danmark tyckte vi att det kändes bättre, vår inställning vändes till det positiva", säger Kristina Kjörning Vince som var med och startade Meröppet i Veberöd.

Det skrevs också mycket i media kring öppnandet. Även där var det betoning på att det var personallöst och farhågorna kring det. Det var till och med ett par besökare som tog på sig rollen som ordningsvakter. De gick till biblioteket på kvällarna och inspekterade, sen kom de till biblioteket på morgonen efteråt och rapporterade. Nu upplever personalen att besökarna är så vana vid Meröppet att det är både på gott och ont.

"Vi trodde att vi skulle få övervakningskameror och det kändes som ett bakslag när vi inte fick det. I efterhand var det väldigt skönt att det inte blev så. Allt gick så bra och alla var så positiva när vi väl drog igång. Nästan dagligen kom det in besökare som var glada. Det var flera som sa att de inte kunnat gå till biblioteket innan på grund av att öppettiderna inte passat", säger Kristina

 

I början fick biblioteket i Veberöd ta emot ett 50-tal studiebesök från bibliotek i Sverige, men också från Tjeckien och Island. Det tog ett par år innan nästa Meröppna bibliotek öppnades, i Alnarp. Idag har Lund fem Meröppna bibliotek. Alla bibliotek som byggs eller renoveras i kommunen blir Meröppna, näst på tur är Södra Sandby som öppnar ett nytt bibliotek under 2021.

" Det är roligt att det gick så bra i Veberöd så att andra vågade följa efter. Både runt om i Sverige och i Lund", säger Kristina.
Veberöds bibliotek har mellan 4500 och 5500 besökare varje månad, av dem är det mellan 1500 och 2000 som kommer på Meröppettid. På vardagskvällar upplever personalen att de flesta hämtar och lämnar böcker. På helgerna är det många barnfamiljer som stannar kvar längre. Men det är också aktiviteter på vardagskvällarna, till exempel språkcaféer.

" Det är positivt att folk vill göra saker på Meröppet, låna lokaler och ha aktiviteter. Vi trodde i början att det skulle vara mer som en träffpunkt, men det har kommit mer på slutet, säger Anna Miklos som är verksamhetsledare i Veberöd. Hon fortsätter: Det skulle gå att göra mycket mer. Det skulle kunna vara mycket mer interaktivt, en karta så man kan hitta böcker till exempel, kanske en platta där man skulle kunna lägga boken för att få liknande boktips. Vi skulle också vilja att det skulle gå att boka rum själv och låna med lånekort. Då hade det kanske utnyttjas mer. Vi vill vidare med Meröppet!"

Allt för att underlätta för dina besökare

> Se fler varor som passar till din entrézon

Optisk besöksräknare

> Köp i nätbutiken

Återlämningskorg med hjul

> Köp i nätbutiken

Maria podium och tråg

> Köp i nätbutiken

Halland bokvagn

> Köp i nätbutiken