Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Akustik

Akustisk miljö

Senare års trend mot stora öppna rum, raka parallella väggar och glasytor skapar obehagliga ljudreflektioner. I sådana fall är det viktigt att ”hjälpa” dessa ytor på bästa sätt att skapa en behaglig akustisk miljö, genom att reducera störande ljud i områden där koncentration och tyst tankfullhet behövs, så att besökarna kan behålla kreativitet och fokus.

 

Vad är akustik?

Akustik är vetenskapen om hörbart ljud.

Ljud är tryckvågor i luften. Örat tolkar skillnaderna i lufttryck som ljud. Ljuden har olika egenskaper beroende på olikheter i våglängd – de definieras som antingen korta eller långa.

Den akustiska miljön är viktig

Varje dag är vi omgivna av ljud. Det kan vara ljudet från människor som talar, ringande telefoner, vardagliga skrapljud, ekon av fotsteg eller bakgrundsmusik.

I ett bibliotek påverkar rummets akustikdesign både personalens och besökarnas hälsa och produktivitet. Om vi utsätts för mycket oljud blir vi stressade och uttröttade.

  

 

Efterklangstid

Efterklangstid är en av de begrepp man använder för att förklara ett rums akustik. Det används för att beskriva “ekoeffekten” i ett rum. Släta, rena väggar, golv, tak eller andra liknande ytor reflekterar ljudvågorna, och ljudet studsar direkt tillbaka vilket orsakar ett diffust eko.

En dålig akustikmiljö i ett bibliotek orsakas ofta av att efterklangstiden är för lång i förhållande till rummets storlek och funktion.

 

Ljud mäts i decibel:

Det finns några grundläggande principer som kan tillämpas för att skapa en bättre akustikmiljö:

Att använda barriärer för att absorbera ljud är en enkel metod för att skapa god akustik. Avskärmning av områden som används på olika sätt ger både akustisk och visuell information om gränsen mellan olika zoner. Skärmar med massiv kärna och ljudabsorberande yta är mest effektiva för detta syfte.

Om mer avskildhet behövs kan akustikbås användas för mindre möten eller ostört studium.

 

 

LJUDABSORBERANDE LÖSNINGAR FÖR OFFENTLIG MILJÖ

> Se fler ljudabsorberande lösningar