Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Ett moderniserat och mer inkluderande biblioteksrum

Fittja bibliotek och Botkyrka konsthall är placerade i kvarteret Fittjahöjden i direkt anslutning till Fittja centrum. Botkyrka kommun fattade 2015 beslut om att bibliotek och konsthall skulle dela lokaler i bottenvåningen av ett nybyggt flerbostadshus.

Projektet omfattar vid sidan av bibliotek och konsthall också ett samlande rum för lokala föreningar och kulturliv, pedagogisk verkstad och kontor och mötesrum för anställda. Verksamheten skall vara lätt tillgänglig och synlig för såväl boende i Fittja som för besökare. Huset ligger i suterräng längs Fittjahöjden, entrehall, bibliotek och konsthall ligger utmed hela den glasade fasaden, konsthallen har en del med dubbeltakhöjd ut mot parken i väster. Pedagogiska verkstaden har egen ingång från parken, med möjlighet att flytta ut verksamheten utomhus.

Bibliotek, entrehallen och konsthall binds ihop av en böljande vägg som innehåller toaletter, förråd, teknikutrymmen och trappa. I entren finns ett kök, ett slags folkets kök som kan användas av både biblioteket, konsthallen och inbjudna grupper och föreningar. Här finns också plats för bibliotekets tidskrifter och en liten scen för presentationer, uppträdande och författarsamtal.

I biblioteksrummet har barnavdelningen fått en särskilt framträdande plats med en cirkulär plats för högläsning och egen läsning. Fittja bibliotek arbetar med en ny skyltning baserad på klartext, bokhyllornas vita färgskala framhäver klartextsystemet. Längs bakväggen löper en lång upplyst bokhyllevägg som synliggör biblioteket från gatan även när biblioteket är stängt. Alla bokhyllor på golvet har hjul för att enkelt kunna flyttas för att möjliggöra olika program och aktiviteter i rummet.

Golven är i de offentliga delarna genomgående utförda i slipad betong, med undantag för barnavdelningen som har fått ett golv av furu. Längs glaspartierna som går från golv till tak så finns fönsterbänkar i ask, med möjlighet att ladda mobil och dator. Taket har exponerade installationer för att ta tillvara rumshöjden i högsta möjliga mån. Färgskalan utgår ifrån materialvalen, alla väggar är vitmålade. Textilier i möbler, och inredningsdetaljer har getts klara färger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna