Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Det är ett av de vackraste biblioteken i Frankrike, säger Frankrikes kulturminister, Audrey Azoulay.

Det nya biblioteket Alexis de Tocqueville i Caen-la-Mer, Frankrike är ritat av den prisbelönta arkitekten Rem Koolhaas från den internationellt erkända arkitektstudion OMA. Biblioteket invigdes officiellt av den franska kulturministern, Audrey Azoulay den 13 januari, 2017. Hon var nästan mållös när hon såg det magnifika biblioteket och fastställde att ”det var ett av de vackraste biblioteken i Frankrike”.

Med en totalyta på 12000 m² utspridda på 4 våningar, är byggnaden belägen med utsikt mot Saint-Pierre sjön i Caen. Öppen från öst till väst och med generöst naturligt ljusinsläpp tack vare den fullt transparenta och fria horisontella öppningen, är byggnaden designad att likna ett storstadsmässigt forum.

Glasfasaden länkar samman parken på ena sidan med gågatorna på andra sidan och de två stora entréerna på båda sidor skapar en förbindelse och en samverkan med det omgivandet området. Bibliotekets nyckelposition, placerad mellan de historiska delarna och den nya stadsdelen, lever upp till medborgarnas önskemål om en ny central mötesplats.

I form av ett kors, husar biblioteket fyra sektioner; konst i den östra flygeln, samhällsvetenskap i den södra, litteratur i den västra och vetenskap i den norra. Det kommer också att erbjudas andra tjänster, särskilt en hörsal, utställningsområde, kafé/restaurang mm.

Biblioteket siktar på att vara innovativa genom att erbjuda ny och förbättrad service som möter besökarnas förväntningar och därmed gör biblioteket till användarens andra hem.

I samarbete med arkitekterna har BC Intérieur levererat och installerat alla möbler som bokhyllor, medialådor, montrar samt möbler till utställning och informationspunkter.

Integration av olika typer av media har varit en av fokuspunkterna för det nya biblioteket. BC Intérieur har också varit involverade i denna process genom att tillverka specialanpassade möbler att rymma inte endast de 120,000 dokumenten utan också digital media.

Projektet i Caen-la-Mer är ett av de mest ambitiösa projekten som BC Intérieur har haft nöjet och äran att delta i.

Fotografier av Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti och Philippe Ruault

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna