Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Det gyllene Eco-biblioteket i Sint-Pieters-Woluwe

I Sint-Pieters-Woulwe, en kommun i Brysselregionen, har man nyligen invigt ett eco-bibliotek i dubbel bemärkelse. 

Biblioteksbyggnaden i sig är med och sätter en ny standard i landet för både ekologiskt byggande och energisnåla offentliga byggnader. Det är det första Passivhuset i Belgien som inrymmer ett bibliotek.

Vad är då ett Passivhus? 
Uttrycket har sitt ursprung i det tyska ordet ”Passivhaus” vilket betecknar en teknik där målet är att minimera byggnadens värmeförluster. Genom att på ett klimatsmart sätt ta tillvara värme från personal, besökare, elektronisk utrustning och instrålad sol lämnar man ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt på miljön. 
Bryssel har ett mycket strängt regelverk när det gäller gränsvärde för energiförbrukning i nybyggnationer och detta bibliotek i residensstaden Sint-Pieters Woluwe/Woluwe-Saint-Pierre är ett utmärkt exempel på hur man uppfyller regelverket.

Byggnaden är helt täckt i guldfärgade plattor. Dessa anspelar på de gyllene bokstäver man funnit i uråldriga manuskript från medelåldern. De små fönsterna på husets ena fasad utgör ett regelbundet, nästan rytmiskt uttryck. Inifrån biblioteket kan man se ut genom större fönsterpartier mot en grönskande innergård som på sommaren är tillgänglig för bibliotekets besökare för att kunna avnjuta sin bok utomhus i.

Byggnadens insida är något mer blygsam än utsidan. Befintliga hyllsystem har återanvänts men rummen har även blivit uppdaterade med nya möbler. Biblioteket sträcker sig runt innergården; lite varstans finner man trevliga och tilltalande läs- och mötesplatser. 

Denna typ av mindre projekt kan göra stor skillnad för bibliotekets besökare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med de senaste biblioteksnyheterna